keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Sukututkimuksen turvaaminen

Muistammeko pitää huolta sukututkimuksestamme?

Australiassa on metsäpalot riehuneet jo viikkoja tuhoten suuria alueita ja koteja. Monin paikoin tulee uutisia maanjäristyksista, tulvista, tulivuoren purkauksista sekä erilaisista aseellisista yhteydenotoista.

Ajattelemmeko, että täällä koto Suomessa ei tapahdu mitään pahaa?

Tietokone voi mennä rikki, muistitikut voivat hajota tai kadota sekä aika haalistaa ja pilata paperisia dokumentteja ja valokuvia. Kyllä tulipaloja ja muita luonnon katastrofeja täällä tapahtuu, ei tosin siinä laajuudessa kuin muualla maailmassa, mutta yksittäisi onnettomuuksia tapahtuu.

Kuinka pidämme huolta siitä suurenmoisesta tutkimustyöstä, jota teemme, kun etsimme esi-isiämme ja kertomuksia heidän elämästään?

Paperiset kuvat ja muut asiakirjat olisi hyvä digitoida. Digitaalinen materiaali sukututkimustietokannan kanssa olisi hyvä olla vähintään kolmessa (3) eri paikassa, joista ainakin yksi on fyysisesti muualla.
Eri vaihtoehtoja voi olla oma tietokone, muistitikku, ulkoinen kovalevy, 1-useamman sukulaisen koti/tietokone, tallelokero, luotettava pilvipalvelu, ym.

Netissä olevista sukututkimustietokannoista on hyvä muistaa, että palveluntarjoajalla on oikeus päättää palvelun käytöstä sekä kaikille avoimissa sukupuissa pitää ottaa huomioon, että tieto voi olla muidenkin muokattavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti